Ursprung: Irland
Uppkomstår: 1700-talet
Genomsnittlig livslängd: 13 år
Vikt: 27-32kg
Mankhöjd:64-69cm

Den irländska settern, Kallades en gång i tiden “Modder rhu” som på gaeliska betyder “röd hund”. Den Röda setterns ursprung är ifrån den Irländska Röd Vita Settern som kombinerades med en hel röd okänd hundras. På 1700-talet så blev dom mycket populära på Irland och tränades till fågelhundar.

Den röda settern är en aktiv och har stor jaktlust, vanligtvis är dom lugna och stillsamma inomhus men får ofta en explosion av energi när kopplet åker på och det är dags för promenad eller aktivering. Får hunden göra utlopp för sin stora jakt instinkt och för sin stora mängd energi så blir dom väldigt fina familjehundar.  Irlänska röda settrar är fågelhundar som ofta används till jakt på Tjäder, ripa och andra hönsfåglar, då brukar jägaren skjuta fågeln och sen på kommando så hämtar hunden fågeln och ger den till jägaren.

Hunden är överlag en frisk ras med två sjukdomar som oftast är ärftliga höftledsdysplasi och CLAD ( Canine Leukocyte Adhesion Deficiency) som är gör att immunförsvaret inte fungerar som det ska.

ninis74
info@ninis74.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *