Ursprung: Schweiz
Uppkomst år:  1900 talet
Genomsnittlig livslängd: 10-12 ÅR
Vikt: 40-44 kg
Mankhöjd: 58-70 cm

Fyra är Sennen hundarna och det tog ett bra tag innan de börjades avlas mer renrasigt vilket va 1907 då bildades en rasklubb som började avla de fyra målmedvetet för att få dem så renrasiga som möjligt. År 1909 började den Schweiziska Kennelklubben  registrera de olika raserna då de även fick sina respektive namn som dem även har idag.

Berner Sennen hundar användes som boskapshundar, vagnshundar och gårdshundar, men idag används dem oftast bara som sällskapshund. Dem beskrivs som godmodiga, lugna och kloka familjehundar. Dom älskar att vara ute i alla väder och klarar av att bo utomhus vinter som sommar med sin tjocka päls, som behöver borstas någon gång då och då.

Dessa hundar behöver aktivitet och motion men deras uthållighet är något begränsad. Dom älskar att fotvandra och håller sig nära sin flock.

Berner Sennen är en relativt sjukdomsdrabbad ras och kortlivade enligt Agrias sammanställning, då dom ofta lider av höftledsdysplasi, korsbands bristning, ledinflammationer och osteokondros. Dessa hundar har ca 3 gånger så stor chans att insjukna i någon slags skelett ,eller muskelsjukdomar jämfört med andra raser.

TIPS: Leta upp en bra hunduppfödare om detta är en ras du vill skaffa, för att minska risken sjukdomar.

ninis74
info@ninis74.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *