Ursprung: Okänd ( se argument nedan)
Uppkomst år: ca 1600 talet – 1700talet
Genomsnitt liv livslängd: 12-14År
Vikt: 23-25kg
Mankhöjd: 50-61cm

Ursprunget för denna prickiga hund är något jag inte lyckas fastställa trots massa research, spekulationerna är många. Man tror att den ska ha kommit ifrån Kroatien, Egypten, Indien, Spanien och till och med Danmark.

Dom äldsta målningar man hittat av Dalmatinern kommer ifrån 1600 talet och den förste att kalla dessa hundar “Dalmatians” var Thomas Bewick år 1972.

Rasen utvecklades som mest i England där den tillsist fick sin första rasklubb.

Dalmatinerns första användnings områden sägs vara gårdshund, fågel hund och även jagat i flock, men har även förekommit på cirkusar och på 1800 talet så användes Dalmatiner av det amerikanska brandförsvaret för att kontrollera hästarna som drog deras fordon.

Hunden är lättlärd och allsidig, snabb, anpassningsbar och en mycket bra sällskapshund. Den är även vaktig och tar sitt jobb som “vakthund” på största allvar utan att uppfattas som aggressiv eller farlig.

Dalmatinern är en relativt frisk ras men har en annorlunda njurfunktion som tyvärr har visat sig att det är större chans att hunden får njursten, Dövhet är även något som drabbar dessa hundar men det märks oftast redan när valpen är 3-4 veckor gammal så det är inget du som hundägare behöver få en chock över längre fram.

ninis74
info@ninis74.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *