Finsk Kålrotslåda – LCHF – Paleo – Sockerfri – Glutenfri
Kålrot, lever och morotslådor är vanligt i Finland.
Det här är verkligen en super god vegetarisk rätt på julbordet som passar bäst till julskinkan.
Smaken är mild och passar både vuxna och barn.
Som liten hatade jag alla slags lådor och gojs.
Som vuxen kan jag inte låta bli kålrotslådan.
Kålrotslådan har funnits i över tjugo år och har en given plats på mitt julbord.
Eftersom jag undviker socker och mjöl, har jag de senaste åren gjort kålrotslådan LCHF “vänlig”.
Så här gör du:
– Ansa ca 1 kg kålrot, skala och tärna den.
– Koka kålroten mjuk i lättsaltat vatten i ca 15-20 minuter.
– Häll bort vattnet och mixa kålroten.
– Tillsätt 2 dl grädde, 2 ägg, 0,5 dl Pofiber och 3-4 msk smält smör.
( ev. en nypa söt strö och muskot )
– Rör ihop och smaka av med salt, mald ingefära och vitpeppar.
– Fyll massan i smord form (eller flera små formar) och strö lite Pofiber på ytan.
– Hyvla lite smör över.
– Grädda i 175 grader.
– ca 30 – 45 minuter. Tills den fått fin färg.
Hoppas att du gillar det lika mycket som jag gör.