Som jag skrev i förra inlägget så behöver jag nya kläder.
Jag har åter igen suttit en timma och lagt massa varor i kundkorgen för att sedan klicka ner hela websidan. Varför gör jag så?

Jo, för att jag tycker att allt är så himla dyrt. Jag har svårt för att unna mig kläder som jag verkligen tycker om. Det har blivit så för mig att jag kompromissar med både saker och kläder för att hitta billigare alternativ.

Det handlar inte om att jag måste dra in på kostnaderna för att jag inte har råd. Utan mer att det kostar mycket att förnya hela sin garderob efter 8 års sjukskrivning.

Och för att vara riktigt ärlig så har jag svårt för att unna mig själv saker. Det är betydligt lättare att köpa till andra och det tror jag beror på att jag fick ofta höra att jag inte var värt något i min barndom.

Anledning

Anledningen till att jag inte kan använda kläderna som jag redan har, är att jag gått upp i vikt. Under sjukskrivningen gick jag upp nästan 20 kilo och det gjorde jag för att jag inte kunnat träna. Jag orkade inte bry mig om vad jag stoppade i mig. Det var nog med att må så dåligt som jag gjorde.

Jag vill känna mig fräsch igen och det är för att jag börjat arbetsträna 3 timmar per dag. Det som jag kan tycka är märkligt är att det tar så sjukt mycket tid. Ibland känns det som att jag inte alls hinner med att köpa det jag behöver utan att stressa över både pengar och vad jag faktiskt vill ha.

Jag drar mig för att beställa kläder för att det tar så mycket energi att packa upp och ner kläderna i påsarna igen och lämna in paketet på posten.
Har förstått att det bara är ett lyxproblem. Ett lyxproblem som är ett verkligt problem för mig, just nu.

Min utmaning

Min utmaning ligger i att fortsätta hushålla med min energi så att lyxproblemet inte längre känns jobbigt. Då det inte är ett problem egentligen. Hoppas att ni förstår vad jag menar?

Största utmaningen är att jag faktiskt ska tillåta mig att tycka om det jag tycker om utan att titta så mycket på prislappen. Mitt mål är att vara smart.
Köpa det jag verkligen tycker om och låta bli att köpa billigt bara för att det är billigt. För köper jag direkt det jag tycker om kommer jag att använda det mer och känna mig jätte snygg istället för att kompromissa med min smak och inte alls känna mig lika snygg.

För visst handlar det om att jag ska vara mig själv?
Att jag ska få gilla det jag gillar?
Tanken har slagit mig att jag kanske är född sån att jag raggar/gillar billiga priser istället för att köpa det jag verkligen tycker om.

Vad jag förstått så vet jag mycket väl vad jag tycker om. Jag försöker bara lura mig själv för att jag är för snål. Innerst inne vet jag vad jag verkligen tycker om och hur vet jag det?
Jo, genom att jag får fjärilar i magen och känner en helt annan känsla för saken än när jag jagat efter ett billigt alternativ.

Pengarmedveten

Missförstå mig inte. Det är inget fel i att leta efter bättre priser, det har jag gjort hela livet och kommer att fortsätta med. Inte tänker jag betala 2 500 kr för samma jacka som jag kan få för tex. 2 200 kr. Så pass pengarmedveten är jag.

Jag är på väg ner i vikt så det känns extra viktigt för mig att inte handla på mig för mycket nya kläder. Kläderna kommer snart att bli för stora, så jag får köpa lite tightare kläder som känns lite obekväma så att jag kan ha kläderna lite längre.

Det är inte svårt att gå ner 15 kilo, utmaningen ligger i att behålla vikten. Så att man kan använda samma storlek på kläderna livet ut. Ja, eller åtminstone ett par år.

Njut av livet

Jag har bestämt mig för att jag har all rätt att njuta av livet även om skuldkänslor dyker upp ibland. Att göra totala motsatsen till sina skuldkänslor när man “unnat sig” något är ett tips. Det kämpar jag med.

Det finns även den motsatta sidan där man unnar sig alldeles för mycket, trots att man inte har råd. Det är en helt annan sak. Jag uppmanar inte till överkonsumtion utan måttlighet och ett sunt tänkande.

Skuldkänslor?

“Vårt förhållande till pengar och njutning är starkt relaterat till våra tidigare erfarenheter, och inte sällan från våra tidigaste sådana i den familj/miljö vi vuxit upp i. Det handlar om en tidig inlärning om vad som är rätt och fel.

Det kan hända att när du börja njuta får du skuldkänslor, det är normalt. Välj att ha en accepterande hållning till de känslorna.

Säg dig att det inte är så konstigt att de känslorna dyker upp med tanke på din historia, men välj att njuta ändå. Påpeka för dig själv att det är din rätt att njuta av livet och att det är att handla i en riktning som är bra för dig.

Besvärliga känslor av detta slag blir mycket mindre intensiva om man inte kämpar mot dem, och på sikt brukar de klinga av, och inte störa alls.

Liria Ortiz
leg psykolog, leg psykoterapeut, spec i klinisk psykologi

Nu ska jag lägga min beställning i alla fall och omfamna känslan av att jag köper det jag vill ha, utan dåligt samvete.

Vad tyckte du om blogginlägget?
Lämna gärna en kommentar nedan.

ninis74
info@ninis74.nu

2 tankar om “Svårt att unna mig”

  1. Det är så lätt att säga att det är klart att du ska köpa det du behöver utan dåligt samvete. Men bra att du skriver om detta. Det är många som har precis samma tankar. Kanske inte just för kläder medn inom annat. Den där meningen “inte ska väl jag…” poppar upp i huvudet. Tack för att du delar och lycka till med kläderna!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *